Valpreventie en Valtraining


De door ons gegeven cursus is gebaseerd op het programma ontwikkeld in de St. Maartenskliniek te Nijmegen, waar uitgebreid onderzoek naar is gedaan (onderdeel van “Vallen Verleden Tijd”-programma). In Nijmegen hebben wij een opleiding gevolgd om deze cursus goed te kunnen geven.

Op dit moment wordt geen cursus gegeven in de pratijk.

Heeft u belangstelling om deel te nemen aan een nieuw te organiseren cursus? U kunt zich aanmelden bij Fysiotherapie Ruinerwold op info@fysiotherapieruinerwold.nl of telefonisch via 0522-481804.Achtergrond informatie:

Uit onderzoek is gebleken, dat 30% van de mensen boven de 65 jaar 1x per jaar valt. Bij mensen ouder dan 80 jaar, neemt de kans op een valpartij zelfs toe met 50%. Deze valincidenten kunnen een belangrijke bedreiging voor de gezondheid zijn vanwege het letselgevaar. Denk daarbij aan gebroken een heup of gebroken arm/ pols, hoofdletsel of zware kneuzingen. Het oplopen van zulk letsel heeft soms verstrekkende gevolgen. Een aantal jaren geleden heeft de St. Maartenskliniek in Nijmegen een wetenschappelijk goed onderbouwd valpreventie project opgezet, genaamd “Vallen Verleden Tijd”. De kans op valpartijen onder senioren lijkt aanzienlijk af te nemen als men een valpreventie cursus als deze volgt. Deelnemers krijgen vaak meer zelfvertrouwen en hebben minder angst om te vallen.

Er zijn 3 pijlers tijdens de cursus, te weten: oefenen met een obstakel parcours, sport & spel en oefenen met vallen op dikke matten. Tijdens het parcours wordt een aantal situaties uit het dagelijks leven nagebootst, die zowel binnen- als buitenshuis voorkomen. Ook oefenen we met vallen en opstaan m.b.v. dikke valmatten: hoe doe je dat, waar moet je op letten? En tijdens sport & spel oefenen we het omgaan met dubbeltaken en het maken van betere keuzes. Een belangrijk effect bij deze activiteiten, is gebleken, dat mensen minder angstig worden en daardoor minder gespannen gaan bewegen, waardoor de valkans afneemt


Openingstijden
Maandag : 08:00 - 18:00 uur
Dinsdag : 08:00 - 18:00 uur
Woensdag : 08:00 - 13:00 uur
Donderdag : 08:00 - 18:00 uur
Vrijdag : 08:00 - 13:00 uur
Zaterdag : gesloten
Zondag : gesloten

  • De Fysiotherapeut

© 2021 Fysiotherapie Ruinerwold - Alle rechten voorbehouden